Followers

Thursday, 3 November 2011

Kasih sayang Allah sejauh mana?

Orang selalu cakap kalau sakit Allah nak hapuskan dosa kita.?Betul ke?Memang betul,bila kita sakit Allah nak hapuskan dosa-dosa kita. Tapi tidak bermakna keseluruhan dosa-dosa kita akan terhapus. Dosa kita kan banyak tak terkira kan?Bagi aku,sakit itu sendiri adalah tanda-tanda awal bagi sebuah kematian.Selagi bernafas selagi jantung berdetak itu adalah satu anugerah yang tak ternilai.Tengok Allah still sayang dekat kita dia dah bagi signal-signal dah.Signal suruh kita bertaubat.Tapi kadang-kadang kita still ingkar  lagikan sebab manusia tak sempurna.

Jadi, apa salahnya bila kita sakit kita banyakkan bertaubat pada Allah.Masa sakit lah jiwa kita ni bergolak,mudah sangat nak marah-marah orang tak tentu pasal..kesian kan kat orang yang kena tempias tu?Patutnya kita kena pandai kawal diri jangan bertindak melulu.Dari pengalaman,memang kita akan mudah rasa rendah diri,rasa stress,hidup dalam kemurungan.Boleh dikatakan hampir tiap hari aku fikir negative je,positive nya berapa peratus je.Pernah tak kita terfikir akan semua itu?Bnyak rahsia di sebalik sakit jarang sekali kita terfikir kan.Sebab ape?Sebab akal dan kudrat kita terbatas.


Sepatut nya benda positive yang kita kena ambil adalah bersyukur sebab kita sakit ni lah kita dah ready ingat  Allah.Allah sayang sangat-sangat kat hamba-hamba Nya.Pernah tak kita tahu sebanyak mana sebenarnya Allah sayang kita?Kita tak tahu jawapan nya kan?kalau cinta dan kasih sayang manusia mungkin kita akan tahu sebab kita akan bertanya sejauh mane awak sayang saya kan?tapi kasih sayang Allah?tak perlu tanya sebab dah bnyak sangat kasih sayang yang dah Allah limpahkan bahkan tak ternilai.


Banyak sangat benda-benda tersirat yang membawa begitu banyak kebaikan yang kita tidak pernah terfikir dek akal.Cuba kita fikirkan kembali, jika kita sihat semesti nya mudah sangat kita buat dosa.So,Allah beri kan kita rasa tidak sihat sebab Allah sayang kita.

Hidup jangan menyerah..Hidup adalah anugerah..







No comments: