Followers

Monday, 24 October 2011

Si model Braces

"Memakai braces untuk meluruskan gigi,merapi dan membuang gigi berlapis atau bagi menghilangkan aib dan sebarang kecacatan pada gigi.Jika giginya seperti biasa dan tidak jarang, maka haram hukumnya jika ingin dicantikkan lagi atau dijarangkan gigi yang memang sudah rata"
Sekarang ni memang trend pakai braces..makin menjadi-jadi plak skang ni.Tapi kalau setakat nak cantik aje tak ada guna juga KAN?.(n__n)..nak berhabis-habis duit segala bagai..kalau gigi tu dah lawa tak ada cacat cela rasa nya tak payah pakai braces pun tak pe kan?

Hmm sebagai salah seorang pemakai braces dan tak lama lagi akan tanggalkan braces ni..hmmm rasa sedih gak la nak tinggalkan..(T__T)..braces ni dah macam kekasih hati dah..dah terpaut sayang..Well,biasalah adat lah tu bukan sebulan dua tapi dah nak masuk TIGA tahun dah pakai braces ni kan?confirm2 nak divorce sulit bagai kan!!!..nanti karang bila nampak orang lain pakai braces terasa nak pakai braces balik pulak dah..hihi

Haha kalau nak di ingat balik..perghhh mula-mula pakai braces ni memang ada gak la rasa segan.Mahu nye tak segan bergigi besi kot..hmm tapi sebalik nya pula yang jadi..haishh tapi sapa-sapa yang pakai braces ni mesti ada macam-macam pengalaman.Dulu orang tak tahu sangat ape itu braces..sampaikan ada yang tak taahu ingat kan ape la menatang tu kan?ada gak yang sempat berfikiran lucah ngn word "braces" tu...haishh minta jauh..(n---n)..well biasa la lelaki  memang cenggitu pantang bunyi macam sama sikit dah mula fikir kotor.

Macam-macam soalan kekadang orang tanya..kekadang dah boleh jadi dentist or model braces dah..haha.Sakit ke?mahal tak?macam mane nak jaga kalau pakai braces?susah tak?macam mane treatment nye?kna bayar berapa?buat dekat mane?kna cabut gigi ek?bentuk muka berubah ek?ermm boleh katakan tak menang mulut la nak menjawab nya...
Sebelum memakai braces..abaikan memang tak lawa pun..T__T
Nampak tak braces tu?nampak kan?ceh perasan lawa la tu!!!

Sakit tu memang sakit..sape kata tak sakit?sakit kalau ada ulcer..hmm tapi yang penting sakit nya tak ada la macam ibu-ibu yang nak melahirkan tu ok..Then when the braces has been applied,i cannot opened my mouth even to speak or to eat food..bila aku cakap sakit la gak tak boleh makan bnda yang keras kna makan benda lembut-lembut..sume dah buat muka cuak campur gerun..haha.Tapi ok what kalau sape terasa nak kurus tu boleh cuba lah pakai braces ni untuk saja-saja..ye la dah nafsu makn tergendala sebentar..tapi sekejap aje lama-lama back to normal ape...

Nak jaga nya memang leceh gak la apabila sisa-sisa makanan melekat tu..perghh payah-payah tak kan la nak bekepit ngn interdental brush plak kan  kalau outing..pastu bnda wajib yang kna ada mestilah listerine tak kisah la warna ape pun..aku suka yang terbaru tu ada kaler purple,ada kaler pink la tak pun guna colgate plax pun dah ok dah..pas2 aku selalu guna tooth brush systema n interdental brush tu..sampaikan ada housemate aku tnya..ni brush ape?hahaha kalau nak tahu aku kalau masuk toilet msti kna ada mirror..pasal ape?senang sikit aku nak brush kat celah-celah gigi tu kang tersalah tempat berdarah plak gusi tu..and then senang la aku nak tgok jerawat-jerawat degil kat muka ni kan(!_!)


Sejibik saling tak tumpah mcm aku punya..lala

I went to see my dentist for a regular monthly check up.Agak meletihkan juga tapi dah nak buat macam mane kan?For this coming visit, it's gonna be my  last check up before tanggalkan this braces..hmmm mahal la gak kos nak buat braces ni..aku buat dalam RM3k..tapi aku bayar ansur-ansur la tak da la bayar sekaligus..tapi ok what drpd nak tunggu buat kat hospital kerajaan memang tunggu kucing berjanggut la jawab nye..bukan ape lagipun bnyak sangat permintaan nak pakai braces ni drpd dok tunggu sebegitu lama entah dapat entah tidak kan so aku buat la kat swasta je kat Kajang..so far treatment die ok doktor  malay lagi..

Alhamdulillah aku tak kena cabut pun gigi..tapi ada sebatang gigi taring aku dah pandai-pandai cabut sebelum buat keputusan nak pakai braces..fuhhh rugi cabut awal-awal..tapi kan ape yang aku pelik sejak aku pakai braces aku rasa kekadang aku sebut some words bunyi macam pelik je lebih-lebih lagi time speaking..macam pelat-pelat camtu..huh ada kaitan ngn braces ke tak ek?haha..kalau pasal bntuk muka tu tak sure berubah ke tak..kekadang aku rasa macam berubah tapi kekadang tak..yang penting sume nya akan back to normal again.

Sepanjang tempoh pakai braces ni macam2 gelaran aku dapat..ceh..bangga la tu ada yang kata org pakai braces ni cute la,haha pmpuan bergigi besi la..kkdg kan orang cakap ngn kita sebenarnya nak tgok gigi je lebih,bersinar-sinar la berkilau-kilau la..tapi bukan nak mengharapkan pujian semata-mata ye..cute sangat ke orang yang pakai braces ni?zaman sekolah dulu tak ramai kot orang pakai braces ni,boleh dikira guna jari je..skang ni kawan2 aku dah mula pakai braces kot join aku..pengalaman yang aku tak boleh lupa pernah sekali aku tertelan getah yang berwarna-warni tu sebab tercabut so tertelan..perghh kalau bnyak kali tertelan dahsyat gak..pas2 sebabkn besi tu terlepas n then tercucuk kna kat gusi aku,so gusi aku berdarah tak berhenti-henti..smpai pucat dan tak boleh nak jamah makanan langsung sebelum dapatkan treatment...


P/S:Doktor sungguh tabah apabila setiap check up msti ada wire yang terlepas sebab aku ganas sangat..hehe pastu gusi tak bape kuat sensitif gila bagai


9 comments:

Fancy elastic ligatures for braces said...

http://www.facebook.com/pages/Fancy-elastic-ligature-for-braces/170105396356281

CHECK OUT THIS PAGE!
fancy elastic ligatures now in malaysia :D
choose your favourite pattern mickey,flower or hello kitty in 25 choices of colours!
there's also GLOW IN THE DARK ligature for your braces!
WOW! be the first among your friends to have these cool fancy ligatures for your braces :D

nollyfyenee said...

okeyh!!!

cikjue said...

hi there,

i have one question, u pegi klinik mana kat kajang tu?? coz' now tgh survey any klinik yg offer reasonable price. hehe..thanks in advance!

nice entry!

jue

cikjue said...

Hi awak,

boleh tahu x awak buat kat klinik mana?? sbb now ngah survey..hee..thanks!

jue

nollyfyenee said...

ermm saya buat dekat Klinik Suria..harga kira murah la gak...

NUR AMALINA ABU BAKAR said...

hai kak?dlu skolh smkdn kn...harga untk x-ray gigi akak kne bpe ratus?harga kat klinik suria tu depends keadaan gigi ke?:)

NUR AMALINA ABU BAKAR said...

hai kak?akak skolah smkdn kn dlu..bpe ratus akak kne byr untk buat x-ray gigi..klau buat braces kt klinik suria harga depends keadaan gigi ke??retainer x termasuk total semua ke?:)

gua jambu said...

gigi gua lagi nampak jambu daripada gigi lu...nguaha, nguha, nguhaaa...=D

~eZmALiZa~ said...

ohh..kite serupa lahhh! :)