Followers

Sunday, 24 April 2011

Rabun with SPECT

R.A.B.U.N....Ape itu rabun..?rabun tu xclear la..BUKAN semua orang mempunyai penglihatan yang baik. Masalah seperti rabun bukanlah asing bagi wanita mahupun lelaki. Di mana-mana sahaja, anda boleh melihat mereka mengenakan cermin mata.
Aq pun rabun gak,tp aq rasa rimas la pkai spect ni.Bagi aq pakai cermin mata or spect membuatkan wajah nmpak seperti seorang yang skema, naif atau tidak menarik or mcm "nenek" pun ad gak.First time jejak kan kaki kat MSU orang ingat kan lecturer ye la sape suh masuk lambat dlm hall kaN?errr serius klakar gile.Anda sendiri tahu, bagaimana cermin mata sering dijadikan ‘efek helah’ untuk ‘menghodohkan’ wajah sesuatu watak dalam sesebuah drama atau filem kan?Pastu kan,n bila pkai tdung jd slalu ade problem nk pakai spek sbb bleh buat tudung kembang blah tepi xlawa jadinye...nak paki contact lens takut mata terkena infections.LASIK?Pe tu?yg ni untuk golongn yg terlebih bnyak duit je...so jgn mimpi la..ada kelebihan n keburukannye jugak...
Sbb nampak cam x kene la aq jarang pakai spect,dr zmn skol lg aq pkai time nak study je,klu x study tu alamat nye mmg xla aq pakai.Cume bila xpakai  it tortures ur eye muscles as they have to work harder...free hair ladies lebey senang nak bgaya ngan spek nie..
Pakai spek tu tujuan utamanya utama bagi clear pandangan...n pakai  tudung plak tujuan utamanya nak tutup aurat.So CONCLUSION nye.....berpada2 lahkalau nak bergaya..jgn sampai tak nampak jalan tapi pura2 nampak.Hahaha..tp bagus gak n boleh gak jga pndangan mata drpd tgok bnda2 yg xsepatutnya dilihat oleh mata kaN?Tp bile xpkai spect org kata sombong plak..ye la org tu senyum kat kita drpd jauh n pnat je die snyum kita xnmpak clear sgt kan?huh ksian org tu..pnat je die snyum tau..Hahahaha pastu...jgnlah pulak dek kerana nak bagi nampak bergaya n sesuai pakai spek..maka tanggal pulok tudungnya kan???....

LASIK is the process of cutting a slit in the corneal flap, then using a laser to reshape the cornea itself. Reshaping the cornea can result in a dramatic increase in the user's eyesight, improving the quality of life, and the ability to do, and see more things.
Benefits:
- Being able to see clearer
- Being able to read further away or closer to yourself
- The ability to throw away your contact lenses and/or glasses
- Improvement on your quality of life through your vision
- Easier ability to see things while driving that you might have missed before
- Less squinting to read
Risks:
- Irreversible loss of eyesight
- Extremely dry eyes
- A "fog" or "haze"
- Procedure errors (i.e. malfunctioning machinary)
- Misdiagnosis (i.e. doctor prescribed error for the procedure)
- Blurred vision


2 comments:

.: iEyLa :. said...

erk..saye rimas sngt2 pakai spec..
tp kalu nak wat camni xsnggup kot rsenye..
ngeri tp tgk smpai abis gak..hihi

Shafina Sofian said...

Hurmm pakai spect jugak haih